سیستم آموزشی در سراسر دنیا همراه با پیشرفت فناوری در این حوزه، دستخوش تحولات و تغییرات بزرگی شده است. بستر آموزش غیرحضوری، شرایطی را فراهم کرده است تا افراد در نقاط مختلف به اطلاعات و دانش مورد نیاز خود در بخشهای مختلف، دسترسی آسان داشته باشند. در سالهای اخیر، همهگیری ویروس کرونا باعث شد تا این بخش از شیوه آموزش به شکل قابل توجهی رشد کرده و مورد استقبال قرار بگیرد. در حال حاضر بسیاری از دورههای آموزشی و کلاسهای درسی دانش آموزان به صورت مجازی طراحی شده و تدریس میشوند.

Table of Contents
اهمیت آموزش غیرحضوری
اهمیت و لزوم دسترسی به آموزش غیرحضوری تنها به کلاسهای درس دانش آموزان منتهی نمیشود. امروزه در سرتاسر جهان افراد در سنین مختلف میتوانند از دورههای آموزشی در بخشهای مختلف فرهنگی، هنری، اقتصاد، مدیریت، ورزشی، اجتماعی و… بهرهمند شوند.
صرفهجویی در زمان
امروزه همه ما با توجه به روزهای شلوغ کاری یا زندگی شخصی با کمبود وقت مواجه میشویم. یکی از مهمترین دلایل اهمیت آموزش غیرحضوری، صرفهجویی در زمان است. برای شرکت در دورههای آموزشی مجازی شما نیاز به صرف وقت جهت رسیدن به مکان مرکز یا مؤسسه آموزشی را نخواهید داشت. به همین جهت با صرفهجویی در زمان یک قدم جلوتر رفته و وقت باقیمانده را صرف امور مهمتری خواهیم کرد.
شرکت در کلاس بدون محدودیت مکانی
وجه تمایز آموزش مجازی در عدم وجود محدودیت مکانی برای شرکت در کلاسهای آموزشی است. افراد میتوانند در هر منطقه و مکانی به کمک اینترنت از مطالب مربوط به دوره یا مبحث مورد نظر بیشترین استفاده را داشته باشند.
تعامل و ارتباط با دیگران
یکی دیگر از مزایای آموزش غیرحضوری، تعامل بیشتر افراد با یکدیگر است. به واسطه مجازی بودن ارتباطات، افراد در یک دوره یا کلاس آموزشی، مجبور به برقراری ارتباط بیشتری با دیگران هستند. این امر باعث میشود تا افراد با سطح دانش و معلومات متفاوت از یکدیگر برای افزایش مهارت یا خلاقیت خود کمک بگیرند.
آموزش غیرحضوری، گزینهای مناسب برای شاغلان
افراد در مقاطع زمانی مختلف با توجه به شغل یا حیطه فعالیت خود، ملزم به یادگیری مهارتهای متفاوتی هستند. آموزش مجازی، بهترین گزینه برای اشخاصی تلقی میشود که به دلیل اشتغال، زمان کافی برای شرکت در کلاسهای حضوری را ندارند. با شرکت در دورههای آموزشی مجازی، نه تنها با کمبود وقت مواجه نمیشویم بلکه از زمان خود به بهترین شکل ممکن استفاده میکنیم.

اهمیت ایجاد بستر مناسب برای آموزش غیرحضوری
در حال حاضر کشورهای مختلف بر اساس امکاناتی که در اختیار دارند، بستری مناسب جهت افزایش کیفیت دورههای آموزشی مجازی ایجاد کردهاند. در سالهای اخیر در کشور ما ایران نیز تلاش شده تا شرایطی مناسب در ارتباط با آموزش مجازی ایجاد شود. برای این منظور متخصصان باید پلتفرمهای آموزشی را با بهترین کیفیت و راندمان بالا در این خصوص راهاندازی کنند.
محتوای بصری (ویدئوها و کلاسهای تصویری) ، پلتفرم تحت وب، اپلیکیشن و… از جمله پلتفرمهایی هستند که از آنها در آموزش غیرحضوری استفاده میشود. هر کدام از این بسترهای آموزشی مزایا و معایب خاص خود را دارند که مؤسسات و مراکز آموزشی باید با توجه به نیاز متقاضیان، آنها را بسط و گسترش دهند.
به عنوان مثال وبسایت سمایاد سامانهای آموزشی است که شرایط مناسب جهت راهاندازی کلاسهای مجازی را برای متقاضیان فراهم میکند. این سامانه تلاش میکند تا با تقویت مهارتهای یادگیری و آموزش، کلاس درسی پویا و خلاق برای دانش آموزان در فضای مجازی ایجاد کند.
این مجموعه با استفاده از یک نرمافزار تحت وب، در راهاندازی کلاس مجازی و آموزش غیرحضوری به افراد کمک میکند. نکته مهم درباره مجموعههای حرفهای همچون سمایاد، پشتیبانی از دورههای مجازی با تهیه سرورهای قوی و باکیفیت است. در واقع مهمترین موضوع در این کلاسها، افزایش راندمان کلاس، آموزش و مهارت دانشآموختگان است که مجموعه نتیدیو نیز شرایط لازم برای تحقق این امر را فراهم خواهد کرد.
نرمافزارهای مرتبط با آموزش غیرحضوری
راهاندازی دورههای آموزشی مجازی نیاز به یک بستر یا پلتفرم مناسب دارد. یکی از این پلتفرمها LMS است که بسیاری از نرمافزارهای آموزشی تحت گستره این پلتفرم اجرایی میشوند. به کمک قابلیتها و ویژگیهای این پلتفرم، مدرسین و دانش آموزان میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و انواع فایل متنی، صوتی و تصویری را انتقال دهند. از جمله نرمافزارهایی که به قابلیتهای LMS مجهز شدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بلک برد لرن Blackboard Learn
- بلک برد کولبریت Blackboard Collaborate
- ویزآیکیو WizIQ
- گوگل کلس روم Google Classroom
- کانوس Canvas
- اسکیل جار Skilljar
- ادوبی کانکت Adobe Connect
- اسکولوژی Schoology و…
همچنین نرمافزارهای شاد، اسکای روم، فرا روم، سی روم، فرا درس و… نرمافزارهایی ایرانی هستند که برای آموزش مجازی از امکانات و قابلیتهای آنها استفاده میشود.

چه نکاتی در نرمافزار آموزش غیر حضوری اهمیت دارد؟
هر نرمافزار با توجه به نوع پلتفرم و بستری که برای راهاندازی به آن نیاز دارد، به ویژگیها و قابلیتهای مختلفی مجهز شده است. از آنجا که این امر در راهاندازی کلاسهای آموزشی اهمیت بسیاری دارد، هنگام انتخاب نرمافزار باید به نکات مختلفی توجه داشته باشید. به عنوان مثال تعداد افراد حاضر در کلاس در تعیین نوع سرور و پهنای باند، نقش دارد. به این دلیل که هر چه تعداد کاربر بیشتری به صورت همزمان به سیستم متصل شوند، شما نیاز به سروری قوی و پهنای باند بیشتری دارید.
کلاسهای مجازی ثمین در وبسایت سمایاد به سیستمی مجهز شدهاند که شما با کمترین میزان قطعی سرور مواجه شده و پشتیبانی مجموعه نیز برای برطرف کردن مشکلات، آماده خدمت به کاربران هستند.
معایب آموزش غیرحضوری
یکی از مهمترین فاکتورها در کلاسهای آموزشی مجازی، دسترسی به اینترنت پرسرعت است. در بعضی از مناطق افراد به اینترنت پرسرعت دسترسی نداشته و ممکن است برای آموزش مجازی با مشکلاتی مواجه شوند.
متخصصین و کارشناسان پیش از این که برای راهاندازی کلاسهای مجازی اقدام کنند، باید آموزشهای لازم در این خصوص را در اختیار مدرسین و دانش آموزان قرار دهند. در واقع آموزش غیرحضوری نیاز به برنامهریزی کامل و از پیش تعیینشدهای دارد. به همین منظور مجموعههایی مانند وبسایت سمایاد با ارائه امکانات، مسیر این شیوه آموزشی را هموار کردهاند.
نتیجه گیری و جمع بندی
مزایایی که در این مطلب در خصوص آموزش غیرحضوری به آن اشاره کردیم، همگی نشاندهنده قابلیت انعطافپذیری این شیوه از آموزش هستند. کلاسهای مجازی این فرصت را فراهم کردهاند تا افراد از سنین مختلف در موقعیتهای متفاوت، با توجه به رشته تحصیلی یا شغل خود، مباحث متنوعی را آموزش دیده و مهارتهای لازم را کسب کنند.
افکارتان را باما در میان بگذارید