
Table of Contents
وقتی از تکنولوژی آموزشی حرف می زنیم دقیقا از چه چیزی حرف می زنیم؟
تکنولوژی آموزشی به مجموعه بی شماری از نرم افزارها و سخت افزارهای مربوط به آموزش و یادگیری اطلاق می شود که امروزه به طور فزاینده در موسسات آموزشی، شرکت ها، کلاس های دانشگاه و مراکز آموزشی و یادگیری استفاده می شود. هدف اصلی تکنولوژی آموزشی، ایجاد محیط آموزش و یادگیری بهبود یافته است به طوری که این محیط بهبود یافته بتواند بازده آموزشی را برای فراگیران افزایش دهد. با حضور تکنولوژی آموزشی در عرصه ی آموزش ثابت شده است که میزان مشارکت و همکاری فراگیران در کلاس به طرز قابل توجهی افزایش می یابد.
در حقیقت تکنولوژی آموزشی به گونه ای از فناوری گفته می شود که مشارکت و همکاری بین فراگیران را افزایش داده و به ایجاد یک محیط یادگیری فعال کمک شایانی می کند. با استفاده از فناوری آموزشی، مدرسان می توانند کتب درسی دیجیتالی و تعاملی ایجاد كنند، مواد درسی کسل کننده را تبدیل به بازی و سرگرمی كنند، حضور و غیاب کنند، مشق و تکلیف بدهند، آزمون برگزار كنند و سبک و سیاق آموزش سنتی را دستخوش تغییر عمیق ساختاری کنند.
تکنولوژی آموزشی با استفاده از گوشی های هوشمند، لپ تاپ و تبلت ارائه باعث افزایش توانایی یادگیری در فراگیران و تسهیل کننده ی وظایف آموزشی معلم خواهد بود. تکنولوژی آموزشی امروزه در بسیاری از مکان های آموزشی در دنیا توانسته آموزش سنتی را به کلی از صحنه ی رقابت خارج کند.
بهترین نمونه های تکنولوژی آموزشی
با پیشرفت فناوری، نحوه آموزش و یادگیری نیز تغییر می کند و فراگیران در بحث یادگیری پیشرفت بیشتری از خود نشان می دهند. تکنولوژی آموزشی نه تنها دانش فراگیران را افزایش می دهد بلکه باعث افزایش مهارت آنان نیز می شود. امروزه همراه با پیشرفت تکنولوژی، ابزارها و راه های مختلفی نیز با هدف ارائه آموزش و یادگیری موثر برای فراگیران ایجاد شده است.
اکنون بسیاری از موسسات آموزشی در حال ایجاد و بهبود بخشیدن به پلتفرم های تکنولوژی آموزشی خود هستند تا درس خواندن و به طور کلی سر کلاس بودن را جذاب تر و پربارتر کنند. طرح های مدرن تکنولوژی آموزشی دارای ابزارهای مختلف آموزشی و روشهایی هستند که روند آموزش و یادگیری را آسان تر می کند و به معلمان کمک می کنند تا بدانند چه مسئله ای بیشتر فراگیران را تحت تأثیر قرار می دهد. فناوری امروز که مدارس از آن استفاده می کنند همه جوانب آموزشی را در بر گرفته و هم به صورت آنلاین و هم آفلاین در کلاس مورد استفاده قرار میگیرد.

از انواع این ابزارها در فناوری آموزشی می توان به ابزارهایی از قبیل: تابلوهای سفید الکترونیکی، یادگیری منابع فرا درسی پیش از حضور در کلاس، رایانه های دسکتاپ، لپ تاپ و سخت افزار های کنفرانس ویدیویی اشاره کرد.
قدرت ابزار تکنولوژی آموزشی:
ابزار فناوری آموزشی، فرصت مقتضی را برای گفتگوی زنده ویدیویی بین فراگیر و مدرس فراهم می کند. هر زمان که فراگیران احساس کنند مسئله ای را درک نمی کنند یا یاد نگرفته اند می توانند با مدرس خود ارتباط برقرار کنند. ابزارهای مختلف آموزشی مبتنی بر تکنولوژی دارای چندین طرح خاص مانند سیستم پیام رسان، شکلک های مشخص برای بلند کردن دست به جهت پرسیدن سوال، سیستم حضور و غیاب و مواردی از این دست هستند. ابزارهای مختلف آموزشی هم یادگیری را آسان تر می کند و هم به فراگیران احساس راحتی می دهد تا بدون ترس و اضطراب به راحتی با دیگر فراگیران و مدرس تعامل داشته باشند.
یکی از مواردی که ممکن است نگران کننده باشد پرداخت شهریه و هزینه های آنلاین برای کلاس است. پرداخت هزینه برای کلاس های آنلاین آسان، تضمین شده و مطمئن است. برای پرداخت هزینه ها در خود نرم افزار آموزشی لینک ها و بخش هایی تعبیه شده اند. مسئله مهم این است که پس از پرداخت هزینه، بدون هیچ مشکلی می توانید از برنامه های آموزشی در هر زمان و مکانی استفاده کنید.
ابزارهای تکنولوژی آموزشی
1 – ابزارهای نرم افزاری
این ابزار شامل برنامه های پردازش واژگان، پایگاه داده، برگه ی گسترده، ارتباط از راه دور، ارائه، نویسندگی، رنگ آمیزی گرافیکی و دیگر موارد نرم افزاری می باشد. مدرسان باید چگونگی استفاده از آنها را بلد باشند. همچنین باید نحوه ی استفاده از این نرم افزارها را به فراگیران خود بیاموزند. مدرسان هم خود باید بدانند و هم باید به فراگیران آموزش دهند که چرا و چطور باید از این ابزار در کلاس استفاده کنند.

2 – انواع نرم افزار
نرم افزارهای تکرار و تمرین مانند: Anatomy Drill and Practice
آموزشها یا دستورالعملهای مبتنی بر کامپیوتر مانند:
- Looop
- Qooper
- GoSkills
- KPA EHS
- LearnUpon
- Trainual
- SkyPrep
- Easygenerator
نرم افزارهای شبیه سازی مانند:
- HSC Chemistry
- OnScale Solve
- SimSolid
- Unreal Engine
- Wolfram Mathematica
- SimScale
مدرسان در هر حوزه ای باید نرم افزارهای مربوط را بشناسند و بدانند که چرا، چه زمانی و چگونه از این نرم افزار را در تدریس خود استفاده کنند.
3 – سیستم های یکپارچه یادگیری
همچنین به عنوان دستورالعمل هایی بر پایه ی مدیریت رایانه نیز شناخته می شود. مدرسان بهتر است بدانند که نقش این سیستم در روند آموزش و یادگیری چیست، با چه مقاطع تحصیلی و رشته های درسی و در نهایت با چه سطح علمی فراگیران می توانند از این سیستم یکپارچه استفاده کنند..
4 – تجهیزات تکنولوژی آموزشی
از انواع این تجهیزات می توان به دوربین دیجیتال، اسکنر، دوربین فیلمبرداری، رایتر، کامپیوتر، مودم، چاپگر، دستگاه های VCR ، پروژکتور LCD ، دستگاه پخش دیسک لیزری، ویدئو پروژکشن و سایر موارد اشاره کرد.
5 – سیستم های جامع چند رسانه ای
گرافیک، تصویر و عکس، فایل های صوتی، فایل های ویدیویی و انیمیشن های مرتبط از این دسته هستند که برای سطوح مختلف می توانید آن ها را یا ایجاد یا از طریق سایت های مرتبط پیدا کنید. معلمان و مربیان در بحث آموزش می توانند از این فاکتورهای سمعی بصری استفاده کنند و انتظار بازده خوبی نیز از فراگیران داشته باشند. یکپارچه سازی چند رسانه ای و استفاده از این سیستم به گونه ای به امر آموزش کمک می کند که ممکن است خود کتب درسی چنین قدرتی نداشته باشند.
6 – وب بورد
نحوه استفاده از وب بورد، نحوه راه اندازی گروه های بحث برای فراگیران، نحوه ارسال تکالیف و مطالب آموزشی، و چگونگی استفاده از آن برای ارسال تکالیف را باید بدانید و به فراگیران نیز آموزش دهید.

افکارتان را باما در میان بگذارید