آموزش مجازی

مزایا و معایب آموزش از راه دور

قبل از پرداختن به موضوع مزایا و معایب آموزش از راه دور، ابتدا لازم است تا ببینیم آموزش از راه دور چه معنایی دارد. آموزش از راه دور مفهومی است که در چند سال گذشته با محبوبیت قابل توجهی روبرو بوده است. شواهد موجود، حاکی از آنست که برنامه‌های آموزش از راه دور بسیار مفید هستند. این برنامه‌ها به خیل کثیری از دانش آموزان و دانشجویان کمک کرده‌اند تا آن‌ها بتوانند از دورترین و محروم‌ترین مناطق، در دوره‌های درسی و دانشگاهی شرکت کرده و پا به پای سایرین به اهداف علمی خودشان جامه عمل بپوشانند.

مزایا و معایب آموزش از راه دور

نرم افزارهای جهانی آموزش از راه دور کدامند؟

در حال حاضر نرم افزارهایی چون Newrow، ZOOM، ADOBE CONNECT، Schoology Learning، LearnCube و… به هدف مساعدتر کردن فضا برای آموزش از راه دور روی کار آمده‌اند. تمامی این نرم افزارها در بستر اینترنت کار می‌کنند؛ لذا می‌توان اینگونه تفسیر کرد که فضای مجازی و بستر آن، همه آن چیزی است که شرایط را برای این سبک از آموزش، مهیاتر ساخته است.

اما مانند هر برنامه آموزشی دیگری، آموزش از راه دور دارای مجموعه‌ای از مزایا و معایب است. از آنجا که این نوع آموزش می‌تواند برای عده‌ای مفید و برای عده دیگر پر از عیب باشد، لازم است تا ویژگی‌های مثبت و ویژگی‌های منفی آن را خوب شناخت.

مزایای آموزش از راه دور

۱) انعطاف بیشتر

یکی از ویژگی‌های مثبت آموزش از راه دور، استفاده از کامپیوتر و اتصال آن به اینترنت است. در واقع شما کافی است تا این ابزار را در اختیار داشته باشید. بعد از آن می‌توانید در هر دوره‌ای که مدنظرتان است شرکت کرده و دوره‌های آموزشی را تکمیل نمایید. گفتنی است که معمولا افراد شاغل در چنین کلاس‌هایی شرکت می‌کنند. این برنامه به افراد کمک می‌کند تا بتوانند بدون هیچ گونه تداخل با برنامه‌های شلوغ خود، آموزش‌ها را دنبال نمایند.

با وجود چنین مزیتی، فرد می‌تواند بعد از انجام کار، در تعطیلات آخر هفته و یا هر زمانی که مایل بود، درس بخواند. در چنین بستری معمولا بسته‌های آموزشی همیشه در اختیار بوده و استفاده کردن از آن‌ها از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است؛ لذا فرد می‌تواند در حین کار، درس بخواند و به دانشی که مورد نیازش است، اضافه نماید.

۲) لازم نیست تا مدام در رفت و آمد باشید!

در ادامه مقاله مزایا و معایب آموزش از راه دور، لازم است گفته شود که این سبک آموزشی به صورت آنلاین برگزار می‌شود. لذا دیگر نیاز نیست تا همیشه در رفت و آمد باشید. کافی است تا کامپیوتر را روشن کرده و سر کلاس حاضر شوید؛ این مورد، یکی از بهترین مزیت‌های شرکت در کلاس‌های آنلاین به حساب می‌آید. گفتنی است که اکثر مدارسی که برنامه‌های آموزش از راه دور ارائه می‌دهند، تمامی ‌برنامه‌های خود را از طریق کنفرانس ویدیویی آنلاین به انجام می‌رسانند. شرکت در چنین دوره‌هایی بدین معناست که شما می‌توانید بر روی مبل یا کاناپه بنشینید و هم‌زمان درس بخوانید و از این سبک، لذت ببرید.

۳) خرج کردن حداقل هزینه

پر واضح است که دوره‌های آنلاین از قیمت کمتری نسبت به دوره‌های حضوری برخوردار هستند. لذا با ثبت‌نام در کلاس‌های آنلاین دیگر لازم نیست تا پول زیادی خرج کنید. همچنین، از آنجا که این برنامه فرامرزی است، شما با شرکت در برنامه‌های آنلاین می‌توانید در کورس‌های تحصیلی که در کشورها یا شهرهای دیگر برگزار می‌شوند نیز شرکت کنید؛ با این حساب دیگر نیاز نیست تا برای اقامت در یک مکان دیگر، هزینه خوابگاه یا اجاره خانه پرداخت نمایید. حتما می‌دانید که پرداخت هزینه اقامت، تا حد زیادی بار اقتصادی موضوع را افزایش می‌دهد؛ لذا صرفه جویی، بزرگ‌ترین مزیت شرکت در دوره‌های آنلاین به حساب می‌آید.

مزایا و معایب آموزش از راه دور

 

معایب آموزش از راه دور

۱) عدم تعامل اجتماعی

در قضیه آموزش فیزیکی یا آموزش حضوری، تعامل اجتماعی یک نکته مثبت محسوب می‌شود؛ چراکه انسان ذاتا اجتماعی است و به حضور در جامعه نیاز دارد. نداشتن تعامل اجتماعی، از عیوب این سبک آموزش محسوب می‌شود. آموزش از راه دور، دانش آموز یا دانشجو را به یک فرد منزوی تبدیل می‌کند و این در حالی اتفاق می‌افتد که متخصصین حوزه آموزش معتقد هستند که تعامل، نقش موثری بر افزایش پتانسیل یادگیری دارد. اگر چه مدافعین آموزش مجازی مُصِر هستند که دانش آموزان از طریق ویدیو کنفرانس، می‌توانند حلقه مفقود شده معاشرت را جبران نمایند؛ اما مخالفین همچنان بر آن هستند که هیچ نوع معاشرتی نمی‌تواند، جای خالی معاشرت فیزیکی را پُر کند.

۲) حواس پرتی

در راستای مقاله مزایا و معایب آموزش از راه دور، باید گفت که حواس پرتی یکی از مهمترین معایبی است که به عنوان نکته منفی در زمینه آموزش مجازی مد نظر قرار می‌گیرد. عدم تعامل مستقیم با مدرس، به احتمال زیاد حواس پرتی را به همراه خواهد داشت. با وجود چنین عیبی به نظر می‌رسد که این دوره، تنها مناسب افرادی باشد که خود انگیزه هستند و با جدیت، اهداف علمی خود را دنبال می‌نمایند. از این رو، آموزش مجازی نمی‌تواند برای دانش آموزانی که کارهای خود را به تعویق می‌اندازند و یا قادر به رعایت نظم شخصی نیستند، گزینه خوبی در نظر گرفته شود.

۳) نیاز به تجهیزات

در این روش، آموزش از طریق اینترنت رد و بدل می‌شود؛ لذا دانش آموزان باید بتوانند با تجهیزات پیچیده‌ای چون تبلت، موبایل، کامپیوتر و وبکم کار کنند. این سبک آموزش وابستگی زیادی به فناوری داشته و یک عیب بزرگ برای یادگیری محسوب می‌شود. فکرش را بکنید در صورت بروز هرگونه نقص (چه نرم افزاری و چه سخت افزاری)، جلسه کلاس متوقف شده و این موضوع روند یادگیری را مختل خواهد کرد. همچنین وابستگی به تجهیزات کامپیوتری، کار را برای دانش آموزانی که چنین وسایلی را در اختیار ندارند، مشکل می‌کند.

مزایا و معایب آموزش از راه دور

معرفی خدمات مجموعه سمایاد

با تمام این تواصیف و تشریح مزایا و معایب آموزش از راه دور، به نظر می‌رسد که در نهایت این خود ما هستیم که شیوه آموزش را تعیین می‌کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به دوره‌های آموزشی می‌توانید با وب سایت سمایاد در ارتباط باشید. گفتنی است سامانه‌های مدیریت آموزش و یادگیری (سمایاد) شامل سامانه LMS ثمین، ماژول‌های تکمیلی آن و همینطور بستر کلاس مجازی است که همگی زیر مجموعه گروه آموزشی ثمین و شرکت ثمین تراشه هستند.

برچسب ها: بدون برچسب

افکارتان را باما در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد! تمامی موارد الزامی با * نشانه گزاری شده اند.